Wat doet een rookmelder? Hij geeft een signaal bij rookontwikkeling zodat de aanwezige personen daarna tijdig en veilig het pand kunnen verlaten.
Het is een veel voorkomend misverstand dat de in iedere bouwmarkt verkrijgbare zelfstandige rookmelders ook wel gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld kleinere kantoor (verzamel)gebouwen. Dit is echter niet het geval!
Het bouwbesluit is duidelijk
De ‘bouwmarkt-rookmelders’ zijn alleen toegestaan in ruimten met een woonfunctie. Voor kantoren en andere bedrijfspanden vermeldt het Bouwbesluit in 6.21 heel duidelijk dat de rookmelders moeten voldoen aan de norm NEN 2555. Die zijn verkrijgbaar via bedrijven die gespecialiseerd zijn in branddetectiemiddelen en elektrotechnische bedrijven, de E-installateurs.
Zelf de rookmelder testen
Test de rookmelder eens per maand door ongeveer 20 seconden op de testschakelaar te drukken. De elektronische zoemer moet het alarmsignaal geven. U dient de rookmelder altijd na een lange periode van afwezigheid (zoals bijvoorbeeld vakantie) te testen evenals na het vervangen van de batterij of het uitvallen van de netspanning.
Let op de bordjes na verbouwingen
Bij verbouwingen gaat het nog wel eens mis met de bordjes van de veilige vluchtroute en met de rookmelders. De huurder die een verbouwing doet, heeft via de ROZ de verplichting om dit te melden bij de eigenaar / verhuurder, zodat deze maatregelen kan nemen om te voldoen aan de brandveiligheidseisen. Daar leest u ook over in de blog Brandveiligheid: is uw keuring actueel?
Heeft u hulp nodig bij de inspectie en het onderhoud aan uw vastgoed?
Neem dan contact op met Edwin van der Leije.
Klaar voor een persoonlijk advies?
Laat hier uw naam en telefoonnummer achter en wij nemen persoonlijk contact met u op om uw vastgoedvragen te bespreken. Een helder antwoord is slechts één telefoontje verwijderd.